2021

(wachtlijst voor 2021: --> dirk.bracke@telenet.be)

CURSUS HERBORIST 2021

Op 16 januari 2021 (richtdatum, onder voorbehoud) starten wij met een nieuwe jaarcursus herborist, in het prachtige natuurkader van het Vrieselhof te Oelegem. De cursus mikt naar wie sterk geïnteresseerd is in de heilzame werking van kruiden. Het is geen beroepsopleiding. Toch zijn de lessen degelijk onderbouwd! Zelfs voor wie reeds cursussen herborist gevolgd heeft, kan deze opleiding nog een meerwaarde betekenen.

De cursus bestaat uit drie modules: winter - voorjaar - najaar.

Tijdens de lessen wordt een stevige basis gelegd om verder aan de slag te gaan met kruiden. Je leert hoe je planten en plantendelen moet benoemen. Wat de interessante eigenschappen zijn van diverse kruiden en planten. Welke inhoudsstoffen daarvoor verantwoordelijk zijn, en hoe je ze uit de plant krijgt.

Om te begrijpen hoe één en ander werkt, geven we je een basis koolstofchemie mee. Zeer doelgericht en in functie van uw toekomstige kruidenkennis. Je moet (willen) weten waarmee je bezig bent. Want werken met kruiden houdt ook gevaren in, meestal gevoed door onwetendheid. Was chemie voor jou een probleemvak op school ? Niet panikeren ! Onze aanpak is goed verteerbaar .....

De drie modules omvatten samen 18 theorielessen, verspreid over het ganse jaar, telkens op zaterdag, en buiten de klassieke schoolvakanties.

Wie wenst kan ook deelnemen aan enkele praktijklessen, en facultatieve uitstappen. In de praktijklessen maak je zelf een aantal basispreparaten, zoals zalven, crèmes, kruidenmaceraten, .... . De praktijklessen staan los van deze cursus, maar we proberen er wel een paar in te plannen voor de geïnteresseerden.

Het aantal cursisten is beperkt tot 12, voor het theoretisch gedeelte.

De lessen worden gegeven op een didactisch opgebouwde wijze.
Er zijn geen examens. Via het herhalingseffect bouw je wel een zeer mooie basiskennis op.

Na de modules krijgt u een getuigschrift dat je de cursus gevolgd hebt. Dit is niet hetzelfde als een officieel certificaat van beroepskennis.

Contact: dirk.bracke@telenet.be